Kto może widzieć i edytować projekt: osoba odpowiedzialna, uczestnicy i role
Każdy projekt lub usługa ma jedną lub kilka osób odpowiedzialnych i — jeśli Twoje konto to ma włączone — innych uczestników. Te dwie relacje, wraz z Twoją rolą, decydują o tym, co możesz zrobić w projekcie.
Zasada ogólna
Każdy użytkownik może otworzyć dowolny projekt i przeglądać go tylko do odczytu (z wyjątkiem projektów prywatnych, które widzą tylko ich osoba odpowiedzialna i uczestnicy: przeczytaj „Projekty prywatne”). To, co możesz w nim zrobić, zależy od Twojego poziomu w tym projekcie:
- Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej — mogą wszystko w każdym projekcie.
- Osoba odpowiedzialna za projekt (jeśli jest ich kilka, każda z nich) — edytuje nagłówek (tytuł, status, typ, datę i „zależy od”) oraz treść, dodaje zadania, dokumenty, notatki i kontakty oraz wgrywa załączniki. Nie zmienia osoby odpowiedzialnej ani uczestników, nie łączy ani nie odłącza firm, nie zmienia zakładki Usługa i nie zmienia nazw ani nie usuwa załączników.
- Uczestnik — widzi projekt, otwiera wszystkie jego zadania i wgrywa załączniki, ale nie edytuje jego ustawień ani treści i nie dodaje zadań, dokumentów, notatek ani kontaktów.
- Każdy inny użytkownik — widzi projekt tylko do odczytu. Otwiera dowolne zadanie projektu, także tylko do odczytu; edytuje je zależnie od swojego poziomu w zadaniu (zobacz „Kto może edytować zadanie”).
| Zakładka lub działanie | Właściciel / Uprawnienia administracji technicznej | Osoba odpowiedzialna | Uczestnik | Inny użytkownik | |---|---|---|---|---| | Nagłówek i Treść | Edytuje | Edytuje | Czyta | Czyta | | Osoba odpowiedzialna, uczestnicy i firmy | Edytuje | Czyta | Czyta | Czyta | | Usługa | Edytuje | Czyta | Czyta | Czyta | | Zadania (lista, Kanban, ukończone i kalendarz) | Widzi, otwiera i dodaje | Widzi, otwiera i dodaje | Widzi i otwiera; nie dodaje | Widzi i otwiera tylko do odczytu | | Spotkania i wiadomości | Tak | Tak | Tak | Zakładki ukryte | | Dokumenty | Widzi i tworzy (z zebraniem informacji handlowych) | Widzi i tworzy | Widzi | Widzi te, do których ma dostęp | | Notatki | Widzi i łączy | Widzi i łączy | Widzi | Widzi | | Załączniki | Widzi, wgrywa, zmienia nazwy i usuwa | Widzi i wgrywa | Widzi i wgrywa | Widzi | | Podprojekty | Widzi i tworzy | Widzi; tworzy tylko jeśli administrator pozwala Supervisorom tworzyć projekty | Widzi | Widzi | | Kontakty | Widzi i łączy | Widzi i łączy | Widzi | Widzi |
W Wiadomościach odebranych i wysłanych widzisz tylko własne e-maile, a przycisk Napisz e-mail pojawia się wyłącznie wtedy, gdy do Twojego użytkownika przypisano konto e-mail.
Bycie Supervisorem nie daje prawa edycji projektów osób mu podległych: Supervisor edytuje projekt tylko wtedy, gdy jest za niego odpowiedzialny. Kairos i konektor Claude lub ChatGPT działają według tych samych zasad, bo zawsze działają z Twoimi uprawnieniami.
Przypisywanie osoby odpowiedzialnej i uczestników
Na karcie projektu:
- Osoby odpowiedzialne — osoby prowadzące projekt. Pojawiają się jako etykiety; Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej klikają + Dodaj osobę odpowiedzialną, aby kogoś dodać (jest wyszukiwarka), i usuwają etykietę, aby go usunąć. Projekt może mieć kilka osób odpowiedzialnych i wszystkie mają te same uprawnienia, na przykład tworzenie w nim zadań.
- Pozostali uczestnicy — reszta zaangażowanych osób. Pojawiają się jako etykiety: kliknij + Dodaj uczestnika, aby kogoś dodać, i usuń etykietę, aby go usunąć. Ta sekcja pojawia się tylko wtedy, gdy Twoje konto ma ją skonfigurowaną.
Osobą odpowiedzialną za projekt mogą być tylko Właściciel, osoby z Uprawnieniami administracji technicznej i Supervisorzy. Członek nigdy nie jest osobą odpowiedzialną: może tylko uczestniczyć w projektach. Kto może wskazać osobę odpowiedzialną, zależy od Twojej roli:
- Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej: dowolna z tych osób.
- Supervisor: tylko on sam. Nie może przypisywać projektów osobom mu podległym.
- Członek: nie tworzy projektów ani nie może ich przepisywać.
Tylko Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej mogą zostawić projekt bez osoby odpowiedzialnej. W projekcie prywatnym musi zawsze zostać co najmniej jedna, a jego zespół zmienia tylko osoba, która oznaczyła go jako prywatny.
Zakresy w Projektach
Nad listą wybierasz, które projekty chcesz widzieć:
- Moje projekty — projekty, za które odpowiadasz, oraz te, w których uczestniczysz. To zakres otwierany domyślnie. Każda karta ma etykietę z imieniem osoby odpowiedzialnej (z „+1”, „+2”… gdy jest ich więcej; najedź kursorem, aby zobaczyć wszystkie): w kolorze morskim, jeśli jesteś jedną z nich, w szarym, jeśli nie. Jeśli jesteś Członkiem, zobaczysz tu projekty, w których uczestniczysz.
- Od innych — projekty innych osób, w których nie uczestniczysz. Widzą go tylko Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej.
- Tablica — siatka do rozdzielania projektów między osoby z zespołu. Widzą ją tylko Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej, i tylko jeśli Twoje konto używa bazy Zespół w Projektach. Szczegóły są w artykule „Tablica: przypisywanie projektów osobom z zespołu”.
Wyszukiwarka, Kanban i Lista respektują aktywny zakres.
Pokazywanie lub ukrywanie projektów, w których tylko uczestniczysz
Obok przycisku ustawień jest przycisk-przełącznik z ikoną osób. Decyduje, czy w Moich projektach chcesz widzieć także projekty, za które nie odpowiadasz:
- Przy włączonym przełączniku (to normalne ustawienie) widzisz swoje projekty i te, w których uczestniczysz.
- Przy wyłączonym przełączniku widzisz tylko projekty, za które odpowiadasz, a licznik na górze się dostosowuje.
Ten przycisk pojawia się tylko wtedy, gdy Twoje konto ma włączoną relację uczestników, a Twój wybór jest zapamiętywany w tej przeglądarce.
Projekty bez osoby odpowiedzialnej
Projekty bez osoby odpowiedzialnej nie pojawiają się w Moich projektach ani w Od innych. Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej widzą je w pierwszej kolumnie Tablicy, Bez odpowiedzialnego, skąd mogą je przypisać, przeciągając. Dla reszty zespołu projekt bez osoby odpowiedzialnej jest niewidoczny.
Jeśli nie widzisz oczekiwanych projektów
WorkOS rozpoznaje Cię w Ustawienia → Zespół po powiązaniu z Twoją osobą, a jeśli go nie ma — po adresie email: Twój email logowania musi zgadzać się z emailem w Twojej karcie Zespołu. Jeśli Twój użytkownik nie jest powiązany z żadną osobą w Zespole, WorkOS nie wie, za które projekty odpowiadasz ani w których uczestniczysz, i nie pokazuje Ci żadnego jako Twojego (nie dziedziczy też cudzych). To nie błąd: poproś osoba z Uprawnieniami administracji technicznej lub Właściciela o sprawdzenie powiązania. W Ustawienia → Zespół pojawia się komunikat „Użytkownicy bez powiązania z Zespołem” z listą osób w takiej sytuacji. Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej nadal mogą otworzyć każdy projekt z widoku Od innych.
Otwieranie nie swojego projektu
Możesz go otworzyć z karty firmy, z linku lub z powiązanego zadania. Widzisz go tylko do odczytu, a WorkOS informuje o tym komunikatem na górze. Jeśli spróbujesz zmiany, na którą Twój poziom nie pozwala, zostanie odrzucona z komunikatem „Nie masz uprawnień do tej zmiany w tym projekcie”.
Projekty widoczne na karcie firmy lub kontaktu
Projekty powiązane z firmą lub kontaktem CRM zawsze widać na jego karcie (z nazwą, typem i statusem) i można je otworzyć. Odłączyć firmę od projektu mogą tylko Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej; odłączyć kontakt może także osoba odpowiedzialna za projekt.
Jak sprawić, by ktoś edytował projekt
Jeśli chcesz, aby współpracownik edytował projekt, wyznacz go osobą odpowiedzialną (mogą to zrobić Właściciel i osoby z Uprawnieniami administracji technicznej). Dodanie go jako uczestnika pozwala mu widzieć projekt w zakresie Moje projekty, otwierać jego zadania i wgrywać załączniki, ale nie edytować go.
Kto może tworzyć projekty
Nie każdy może tworzyć projekty. Wyjaśnia to artykuł „Jak utworzyć projekt lub podprojekt”.
Wskazówka: zakresy w Zadaniach i Kalendarzu działają podobnie, choć tam Gdzie uczestniczę istnieje jako osobna zakładka. Zobacz artykuł „Co oznaczają \"Moje zadania\", \"Gdzie uczestniczę\" i \"Od innych\"”.