Bezpieczeństwo połączenia z Claude lub ChatGPT
Połączenie Kairosa z Claude lub ChatGPT pozwala tej aplikacji pracować z Twoim WorkOS. Ponieważ aplikacja działa w Twoim imieniu, połączenie jest chronione na kilku poziomach.
Tylko Ty autoryzujesz połączenie
- Aby się połączyć, logujesz się e-mailem WorkOS i jednorazowym kodem, wybierasz swoje konto i wyraźnie autoryzujesz dostęp.
- Połączenie korzysta ze standardu OAuth ze wzmocnioną weryfikacją (PKCE): nikt nie może ponownie użyć Twojej autoryzacji z innego miejsca.
Dane uwierzytelniające, które wygasają i są monitorowane
- Dostęp aplikacji wygasa co godzinę i odnawia się sam tylko wtedy, gdy z niej korzystasz. Jeśli minie około 90 dni bez korzystania z niej, wygasa całkowicie.
- WorkOS nie przechowuje tych danych uwierzytelniających jawnym tekstem, tylko odcisk, który pozwala je sprawdzić.
- Jeśli ktoś próbowałby ponownie użyć już wykorzystanych danych uwierzytelniających, na przykład skradzionych, WorkOS unieważnia wszystkie dane uwierzytelniające tego połączenia.
- Jeśli Twój użytkownik zostanie dezaktywowany w WorkOS, połączenie przestaje działać w tej samej chwili.
- Obowiązują limity użycia, które powstrzymują masowe wywołania.
Te same uprawnienia co Ty
Aplikacja widzi i zmienia dokładnie to, co Ty mógłbyś zobaczyć i zmienić w WorkOS, z Twoją rolą i Twoimi uprawnieniami. Na przykład może odczytywać tylko spotkania, w których jesteś odpowiedzialny lub uczestnikiem (chyba że jesteś Właścicielem), i nigdy poczty innych osób.
Czego celowo nie można zrobić tą drogą
W WorkOS działania, które docierają do osób trzecich, przechodzą przez ekran przeglądu przed wykonaniem. W tym połączeniu takiego ekranu nie ma: jedynym zatwierdzeniem jest to w Twojej aplikacji, która może być ustawiona tak, by nie pytać. Dlatego z Claude lub ChatGPT Kairos nie może:
- Wysyłać e-maili. Może przygotować wersję roboczą; wysyłka odbywa się z WorkOS.
- Publikować w mediach społecznościowych ani wysyłać newslettera. Może utworzyć publikację, którą napisze AI, ale pozostaje ona do przeglądu.
- Dodawać gości do wydarzenia, ponieważ otrzymaliby zaproszenie e-mailem.
- Usuwać wydarzeń ani usuwać czy archiwizować rekordów.
Dzięki temu, nawet jeśli e-mail lub strona z ukrytymi instrukcjami zdołałyby oszukać AI, nie mogłaby ona niczego przekazać innym osobom.
Twoja aplikacja prosi Cię o potwierdzenie
WorkOS oznacza wszystkie działania, które tworzą lub zmieniają dane, aby Claude lub ChatGPT prosiły Cię o zatwierdzenie przed ich wykonaniem. Zalecamy nie zaznaczać opcji „zawsze zezwalaj” dla tych działań.
Jak odciąć dostęp
Odłącz WorkOS w ustawieniach konektorów swojej aplikacji. Jeśli musisz natychmiast odciąć dostęp innej osobie z Twojego zespołu, dezaktywuj jej użytkownika w Ustawienia → Zespół. Więcej szczegółów w artykule „Co Kairos może robić w Claude lub ChatGPT i jak go odłączyć”.